Mjesto gdje piće postaje umjetnost – GUNDULIĆEVA 13, srce Zagreba
Temperatura posluživanja:
11-13 °CPodrijetlo:
jugozapadna Sicilija, posjed Contessa Entellina, ItalijaGrožđe:
ChardonnayBERBA: u Contessa Entellina nakon dvije male kišne godine, u 2018. godini zabilježeno je 743 mm oborina, što je iznad prosjeka od 667 mm* ovog teritorija. Najveći dio padalina raspoređen je u proljeće; samo je na pojedinim parcelama ljeti bilo oborina. Integrirano upravljanje agronomskim postupcima, od rezidbe do prorjeđivanja do izbora različitih trenutaka berbe, inspirirano ekološki održivim vinogradarstvom, omogućilo nam je zdravo i dobro zrelo grožđe BERBA: ručna berba grožđa u sanduke uz pažljiv odabir grožđa u vinogradu. Chardonnay namijenjen za proizvodnju Chiarandà ubran je u prvoj dekadi kolovoza. VINIFIKACIJA: fermentacija: u nehrđajućem čeliku, na temperaturi od 14-16°C (57-61°F). Zatim vino odležava djelomično u hrastovini (65% u barriqueima prvog i drugog prolaza) 8 mjeseci na plemenitom talogu, djelomično u malim cementnim bačvama (35%); konačno se odmara u boci najmanje 14 mjeseci. KUŠANJE: (15.09.2020.): slamnato žute boje, nudi intenzivan buket s voćnim notama (žuta jabuka i kruška), cvjetnim notama (metla) i elegantnim naznakama dugim odležavanjem (lješnjaci i sijeno). U ustima je širok i strukturiran, ugodne slatke i mineralne teksture. Dugotrajna bijela boja, bogata nijansama i s velikim potencijalom starenja. KAD ŽELITE: živjeti sofisticirano, osjetilno iskustvo. Podijelite svoju strast za elegantnim vinima s velikim potencijalom starenja. Uživajte u trenutku čiste ljepote. DIJALOG S UMJETNOSTI: vino je debitirano 1992. godine kao Chiarandà del Merlo prema nazivima dvaju vinograda u kojima se uzgajalo grožđe Ansonica i Chardonnay. Deset godina kasnije naziv je pojednostavljen u Chiarandà, a etiketa je obogaćena ženskom figurom koja sugerira složenost i profinjenost.
Klima:
blage zime s malo padalina te topla, suha i prozracna ljeta
Vinograd:
VSP (Vertical Shoot Positioning)
Potencijal starenja:
preko 15 godina
Donnafugata je poznata vinarija sa Sicilije, jednog od najvažnijih vinogradarskih područja Italije
Vina Donnafugata predstavljaju Siciliju i opisuju osjetilni svemir." To su osebujne karakteristike sicilijanske vinarije, koje se mogu pronaći u svakom gutljaju vina ove vinarije. Sinergijski spoj između kvalitete, povijesti i strasti, počevši od svježine dell'Anthilia Donnafugata, jednog od najpoznatijih sicilijanskih bijelih vina do zaokruženog okusa Mille e Una Notte Donnafugata s tipičnom rubin crvenom bojom koju proizvodi grožđe Nero d’Avola.
Vinarija Donnafugata rođena je na Siciliji u obitelji s više od 160 godina tradicije u proizvodnji kvalitetnih vina. Giacomo Rallo i njegova supruga Gabriella zajedno sa svojim djecom José i Antoniom s velikom pažnjom upravljaju tvrtkom u službi prirode. Oni proizvode vina koristeći prednosti terroirskog potencijala.
Počeli su 1983. iz povijesnih podruma obitelji Rallo u Marsali i vinograda Entellina Count u jezgri zapadne Sicilije. Donnafugata je 1989. stigla na otok Pantelleria gdje je počela proizvoditi slatka vina. Ime Donnafugata doslovno znači "žena koja bježi" i odnosi se na kraljicu Mariju Karolinu, suprugu Ferdinanda IV od Burbona koja je početkom 1800. godine pobjegla iz Napulja zbog Napoleona. Zbog toga je otišla na onu stranu Sicilije gdje se danas nalaze vinogradi Donnafugata. Ova činjenica inspirirala je logotip tvrtke: lik ženske glave s vjetrom u kosi, koja je predstavljena u svakoj boci Donnafugate. Vina Donnafugata dio su sicilijanske tradicije i danas su jedan od glavnih proizvoda u cijeloj Italiji.
Donnafugata ima 3 povijesna proizvodna prostora na Siciliji. Drevni obiteljski podrumi u Marsali, gdje se odvijaju procesi punjenja i starenja, vinarija Contessa Entellina, u srcu zapadne Sicilije, s vinogradima (302 hektara) i maslinicima (9 hektara), te vinarija Khamma na Pantelleriji, vulkanskom otoku između Sicilije i Afrike, s vinogradima zasađenim u Zibibbu (68 hektara) uzgajala je alberello pantesco (UNESCO svjetska baština).
Uz berbu 2016. Donnafugata ostvaruje san koji su dugo sanjali, dolaze u posjed na istočnoj Siciliji, vina pod prestižnim nazivima Etna, Cerasuolo i Frappato di Vittoria, računajući redom na 35 hektara vinograda i u podrumu Ravindazzo na sjeveru. padini vulkana i 36 hektara u Acateu, klasičnom teritoriju denominacije. Projekt koji želi predložiti izvrsnost sicilijanskog vina s različitih područja, a svi oni imaju izniman potencijal.
Sva vina vinarije Donnafugata proizvedena su ekološkim Bio-metodama.
Ukoliko želite ostaviti komentar, molimo da se registrirate na Vinea Gold.
Registracija