Mjesto gdje piće postaje umjetnost – GUNDULIĆEVA 13, srce Zagreba
Ruppert Leroy
KOD: RL00
Vina
Champagne
Fosse-Grely je selekcija crnog pinota i chardonnaya sa dnu brda u Essoyesu. Fosse znači jarak, a Grely je stara lokalna riječ koja znači šljunak. Fosse-Grely je najveća parcela na posjedu i bila je prva koju je zasadio Bénédictein otac, Gérard, 1980-ih.
52.99 €
Podrijetlo:
Grožđe:
Vinifikacija: Svi cuvée se izrađuju istim postupkom: vinifikacija s prirodnim kvascima bez filtriranja. Alkoholna fermentacija, prirodna malolaktička fermentacija i 9 mjeseci odležavanje na finom talogu odvijaju se u bačvama od 225L i 500L demi-muidima. ODLEŽAVANJE: 18-20 mjeseci sur-lie u boci, disgoržirano à la volée i flaširano bez ikakvog likera de tirage (Brut Nature) ili dodanog SO2
Orezivanje:
Vinograd:
Lokacija vinograda:
Sastav tla:
Odležavanje prije punjenja:
Godine sadnje:
Razdoblje berbe:
Veličina vinograda:
Aube je selo na granic Champagnea, mjesto gdje nova generacija vinara slijedi jedinstvene vizije kako izraziti svoje terroire, nesputane konvencionalnom mudrošću.
Utjelovljenje ovog pionirskog duha može se pronaći u Gerardu Ruppertu i njegovoj kćeri Benedicte Leroy. Njihovi čarobni šampanjci rezultat su posebnog mjesta, organskog uzgoja posljednjih trideset godina i metoda razvijenih kroz snažan empirijski osjećaj i hrabrost za eksperimentiranje.
Vinarija Ruppert-Leroy nalazi se na jugoistočnoj granici apelacije, izvan malog sela Essoyes, samo pet kilometara od granice s Côte d’Or. Doslovno usred ničega.
Ipak, ako postoji neko mjesto u Aubeu koje je najprikladnije za filozofiju najboljih uzgajivača u regiji "Burgundija s mjehurićima", onda je to ovdje. I taj je etos oslikan upečatljivim terroir izrazom Ruppert-Leroyjevih šampanjca.
Njihova priča počinje 1970-ih s Gerardom Ruppertom, naoružanim doktoratom iz filozofije. Ruppert je počeo ekološki njegovati pola hektara vinove loze u blizini Essoyesa, u vrijeme kada je veći dio zemlje pod vinovom lozom u Champagneu bio jako tretiran kemikalijama, a kvaliteta ploda nije imala veliku važnost.
Gerard je prodao svoje grožđe lokalnoj zadruzi, ali pred mirovinom ga je ponudio svojoj kćeri Benedict Leroy. Leroy je iskoristila priliku da prelije vino od loze do boce i potpuno se posvetila vinarstvu.
Iako novi u proizvodnji šampanjca, voće s kojim su radili bilo je besprijekorno, zahvaljujući Gerardovom desetljeću organskog vinogradarstva. Kako kaže Benedicte, "Kvaliteta našeg vina dolazi izravno iz kvalitete grožđa koje imamo", što je izravna posljedica njihove usredotočenosti na očuvanje prirodnog zdravlja tla i vinove loze.
Prekretnica je nastala kada je prije četiri godine Benedicte je poduzeo sljedeći korak, pretvarajući vinograde u biodinamičku poljoprivredu, što je dovelo do posjeta diva francuskog pokreta prirodnog vina, Pierrea Paillarda oca vin naturela, Beaujolaisovog Julesa Chauveta, Paillard je predložio da posjete još jednu legendu prirodnog vina, Pierre Overnoyja. Gerard i Benedicte, nesvjesni Overnoyeva ugleda, jednostavno su otišli i pokucali na njegova vrata. Overnoy se pokazao iznimno velikodušnim sa svojim vremenom, objašnjavajući i demonstrirajući svoj pristup kroz razgovor i vino; kroz te medije otac i kći počeli su shvaćati kako je uhvatio čaroliju svog terroira u bocu.
Danas se Gerard i Benedicte smiju svom prvom susretu s Overnoyem; da su znali za njegovu slavu, nikada ne bi imali hrabrosti prići mu kao što su to činili.
Ipak, dok su bili pod mentorstvom Overnoya i ikone Aubea Bertranda Gautherota iz Vouette et Sorbéea, Gerard i Benedicte su u konačnici pronašli svoj put, neumorno eksperimentirajući kako bi pronašli ono što je najbolje za njihovo vino.
To uključuje sve, od minimiziranja upotrebe sumpora do vlastitih radikalnih ideja. Izgradili su novu vinariju od cigle s drvenim krovom i izolacijom od drva i slame kako bi vina mogla što više disati tijekom odležavanja.
A koriste vrlo lagani traktor kako bi što nježnije prevezli grožđe do vinarije. To im omogućuje da dođu u presoir potpuno netaknutim, izbjegavajući oksidaciju prije fermentacije i smanjujući potrebu za sumporom.
S obzirom na godine rada, a da ne govorimo o talentu i strasti, koji su ušli u Benedicteove prve buteljirane šampanjce, ne čudi da su to prvo velika vina, a potom i odlični šampanjci.
Ukoliko želite ostaviti komentar, molimo da se registrirate na Vinea Gold.
Registracija