Vinea Gold od sada na dvije lokacije – GUNDULIĆEVA 13,Zagreb ili ULICA ŽRTAVA FAŠIZMA 2,Rijeka
NAŠA PONUDA
“Lisini je jedno od povijesnih, referentnih posjeda Montalcina.” (Antonio Galloni, veljača 2015.)
Malo je drugih posjeda u Montalcinu s tako dubokim korijenima kao Lisini. Obitelj Lisini-Clementi posjeduje
zemljište u Montalcinu od šesnaestog stoljeća, a povijesni toranj i lođa na posjedu datiraju iz 1300-ih. Prve loze
su ovdje zasađene 1930-ih, mnogo prije međunarodne ludosti za vinima tog područja. Lisini je bio jedan od
osnivača consorzio di Brunello 1967., a pokojna Elina Lisini, glava obitelji do njezine smrti 2009., bila je njezina
prva i jedina predsjednica. Danas se imanje prostire na otprilike 150 hektara koji okružuju starinsku seosku kuću
i vinariju, a braća Carlo i Lorenzo, zajedno s bratićem Ludovicom, nastavljaju tradiciju svojih predaka. To ne
uključuje samo proizvodnju vina, koje se u potpunosti temelji na plemenitom grožđu sangiovese, već i
maslinovog ulja. Njihov položaj, u brdima koji okružuju Sant’Angelo in Colle, u jugozapadnom kutu Montalcina,
posebno je povoljan za uzgoj i sangiovesea i maslina. Njihovih 20-ak hektara vinograda nalazi se na prosječnoj
nadmorskoj visini od 350 metara nadmorske visine i otvoreni su prema jugu, prema području Maremma u
Toskani, što ih čini sušnijim i prozračnijim od drugih lokacija koje nemaju izlaz na more kao Lisini.
Budući da je povijest obitelji Lisini tako duboko u Montalcinu, sadašnji režim nije vidio drugi način proizvodnje
svojih vina osim uz poštovanje tradicije. To znači da se uzgaja samo sangiovese, fermentacija se odvija u
staklenim cementnim tankovima, a sva vina odležavaju u velikim bačvama od slavonskog hrasta. Vinarstvo na
imanju je, počevši od 1980-ih, dugi niz godina vodio Franco Bernabei (slavnih Felsina i Fontodi) koji je potom
obučio sadašnjeg glavnog enologa Filippa Paolettija. Pokojni Giulio Gambelli (originalni "sangiovesista",
odgovoran za dugi niz godina u Biondi Santi i Soldera, te tvorac Le Pergole Torte) također je neko vrijeme
surađivao s Lisinijevim, a sadašnji vinar Filippo oboje smatra važnim nadahnućem i utječe na njegov rad.